Στον πρώτο χρόνο της ζωής του, το βρέφος μπορεί να εμφανίζει ακόμα πιο ξεκάθαρα κάποια σημάδια που έχουν εκδηλωθεί στον πρώτο μήνα, όπως οι σπίλοι (ελιές) και τα αιμαγγειώματα.

Συνηθισμένη κατάσταση κατά τον πρώτο – δεύτερο μήνα, είναι και η λεγόμενη «νεογνική ακμή», μια αθώα, αυτοπεριοριζόμενη εντός λίγων εβδομάδων εκδήλωση, όπου το βρέφος εμφανίζει κόκκινα σπυράκια στο τριχωτό της κεφαλής, στο πρόσωπο και στο υπόλοιπο σώμα.

Ωστόσο, τα πλέον συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουν μωρά και γονείς είναι οι δερματίτιδες, οι οποίες κατά κανόνα έχουν διαφορετικές εικόνες.

Νωρίτερα – συνήθως από τον 3ο μήνα – εμφανίζεται η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα που είναι ευρέως γνωστή ως «νινίδα». Τυπικά, εμφανίζεται με κόκκινες περιοχές και κίτρινα λέπια κυρίως στο τριχωτό της κεφαλής, αλλά και σε πρόσωπο, σε πτυχές και στην περιοχή της πάνας. Το σμηγματορροϊκό έκζεμα είναι συνήθως ήπιο, με εντόπιση στο τριχωτό της κεφαλής, ωστόσο μπορεί ορισμένες φορές να επιμείνει για μεγάλη περίοδο, προβληματίζοντας άδικα τους γονείς, καθώς πρόκειται για μια αθώα και εξαιρετικά συχνή κατάσταση.

Η ατοπική δερματίτιδα εμφανίζεται συνήθως μετά τον 6ο μήνα, αφορά το 20% των παιδιών και έχει ως κύρια εικόνα τα κόκκινα μαγουλάκια, με σχετικά τραχύ δέρμα κατά την ψηλάφηση, όπως και παρόμοιες εικόνες στις εξωτερικές επιφάνειες χεριών και ποδιών.  Το μωρό δεν ενοχλείται, παρά μόνο στις περιπτώσεις που υπάρξει έντονος ερεθισμός του ατοπικού δέρματος, οπότε αναπτύσσονται φυσαλίδες και διαβρώσεις εξαιτίας του ξεσμού από το ίδιο το παιδί. Οι γονείς οφείλουν να έχουν κατά νου, πως η ατοπική δερματίτιδα ακολουθεί το παιδί και στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Στους πρώτους μήνες της ζωής του μωρού είναι συχνοί και οι ερεθισμοί στην περιοχή της πάνας (παράτριμμα ή σύγκαμα). Οι φροντιστές των βρεφών οφείλουν να τα πλένουν στην περιοχή της πάνας, με τρεχούμενο χλιαρό νερό και ήπια καθαριστικά μετά από κάθε κένωση, να τα στεγνώνουν καλά και να χρησιμοποιούν κατάλληλες κρέμες φραγμού.

Μαθαίνουμε να φροντίζουμε το δέρμα του βρέφους μας χωρίς υπερβολές, σεβόμενοι τις ιδιαιτερότητες αυτής της ηλικίας.

Επικοινωνία