Στα παιδιά προσχολικής ηλικίας, οι συχνότερες δερματοπάθειες είναι οι βακτηριακές και ιογενείς λοιμώξεις, καθώς και η ατοπική δερματίτιδα.
Η συνηθέστερη βακτηριακή λοίμωξη είναι το μολυσματικό κηρίο, που προκαλείται από στελέχη στρεπτόκοκκου και σταφυλόκοκκου. Η νόσος εκδηλώνεται τυπικά με τη μορφή επίπεδων κόκκινων κηλίδων, πάνω στις οποίες αναπτύσσονται μικρές πληγές (διαβρώσεις) και μια χαρακτηριστική κιτρινωπή κρούστα στο χρώμα του μελιού (μελιτόχροη εφελκίδα). Το μολυσματικό κηρίο είναι πολύ συχνό τους θερινούς μήνες, συνοδεύεται από κνησμό, σχετίζεται με προβληματική κατάσταση της επιδερμίδας (π.χ. σε έδαφος ατοπικής δερματίτιδας) και μπορεί να μεταδοθεί και στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.
Άλλες λοιμώξεις που προκαλούνται από βακτήρια σε αυτή την ηλικία, είναι η οστρακιά (αντίδραση σε στρεπτοκοκκική λοίμωξη, συνήθως του ανώτερου αναπνευστικού), με τη χαρακτηριστική γλώσσα σαν φράουλα και το διάσπαρτο κοκκινωπό εξάνθημα, όπως και οι πιο ασυνήθιστες βαθύτερες λοιμώξεις του δέρματος (π.χ. δοθιήνας), οι οποίες οφείλουν να κινητοποιήσουν τους γονείς για ευρύτερο παιδιατρικό έλεγχο του παιδιού τους.
Η μολυσματική τέρμινθος αποτελεί τη συχνότερη ιογενή λοίμωξη του δέρματος σε αυτή την ηλικία. Όπως και οι βακτηριακές λοιμώξεις (μολυσματικό κηρίο), η τέρμινθος αναπτύσσεται ευκολότερα σε σχετικά μη υγιές δέρμα, όπως είναι το δέρμα με ατοπική προδιάθεση. Εδώ πρόκειται για απόλυτα ασυμπτωματική δερματοπάθεια με τυπικά λευκορόδινα, λαμπερής όψης επάρματα είτε αθροιζόμενα κατά ομάδες είτε διάσπαρτα σε διάφορα σημεία του σώματος.
Σε όλες τις λοιμώξεις του δέρματος, οι γονείς οφείλουν να συμβουλεύονται τον Δερματολόγο τους και να ακολουθούν τις οδηγίες του για την κατάλληλη θεραπεία και πρόληψη, με ένα σωστά ενυδατωμένο και φροντισμένο δέρμα, που αποτελεί τοίχο άμυνας για τα μικρόβια.
Γίνεται λοιπόν αντιληπτό το πόσο σημαντική είναι η γνώση και ο χειρισμός που απαιτεί το ατοπικό δέρμα. Η ατοπική δερματίτιδα αποτελεί τη συχνότερη δερματοπάθεια των παιδιών, προσβάλλοντας έως και το 25% των μικρών μας φίλων. Σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, το εξάνθημα (κόκκινες πλάκες με διαβρώσεις) προτιμά περισσότερο τα άκρα και ιδιαίτερα τις εσωτερικές επιφάνειες αγκώνων-γονάτων κλπ. Ωστόσο, σε αυτή τη φάση της ζωής των παιδιών, η νόσος συνδέεται με πολύ έντονο κνησμό, που πολύ συχνά δεν αφήνει ήσυχα τα παιδιά να κοιμηθούν, με αποτέλεσμα τη γενικότερη αναστάτωση και τον εκνευρισμό τους. Η ατοπική δερματίτιδα δεν είναι αγώνας ταχύτητας, αλλά μαραθώνιος και διαρκεί πολλά χρόνια. Η συχνή χρήση μαλακτικών και κατάλληλων καθαριστικών που να μην αφυδατώνουν το δέρμα, τα βαμβακερά ρούχα, και άλλες ειδικές οδηγίες που θα δώσει ο δερματολόγος, καθώς και η φαρμακευτική αγωγή για έλεγχο των εξάρσεων, βοηθούν τα μικρά παιδιά και τους γονείς να συμφιλιωθούν με το ατοπικό δέρμα.