Ένδειξη απιστίας η εμφάνιση HPV;

Skinmed Dermatology & Laser > Δερματολογία > Ένδειξη απιστίας η εμφάνιση HPV;

Η εμφάνιση HPV δεν αποτελεί ένδειξη απιστίας. Παρά το γεγονός ότι ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) μεταδίδεται κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τη φύση και τη συμπεριφορά του ιού πριν προβούμε σε συμπεράσματα.

Ο HPV μπορεί να παραμείνει ανενεργός στο σώμα για μήνες ή ακόμη και χρόνια χωρίς να προκαλέσει συμπτώματα. Αυτό σημαίνει ότι ένα άτομο μπορεί να έχει μολυνθεί πολύ καιρό πριν εμφανιστούν οι πρώτες αλλοιώσεις, όπως τα κονδυλώματα, χωρίς να έχει υπάρξει πρόσφατη σεξουαλική δραστηριότητα εκτός της σχέσης του.

Γιατί δεν είναι ένδειξη απιστίας;

  • Μεγάλη περίοδος επώασης: Ο HPV μπορεί να “κοιμάται” στο σώμα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η διάγνωση HPV σήμερα δεν μπορεί να αποδείξει το πότε και από ποιον συνέβη η μετάδοση.
  • Ασυμπτωματική φύση: Πολλοί άνθρωποι μπορεί να έχουν μολυνθεί από τον ιό χωρίς να εμφανίσουν ποτέ συμπτώματα ή να γνωρίζουν ότι είναι φορείς. Η μετάδοση μπορεί να γίνει ακόμα και όταν δεν υπάρχουν ορατά κονδυλώματα.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε;

Η παρουσία HPV δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι υπήρξε απιστία στη σχέση. Η ενημέρωση γύρω από τη φύση του ιού, τους τρόπους μετάδοσής του και τη δυνατότητα μακροχρόνιας ασυμπτωματικής παρουσίας του στο σώμα είναι ζωτικής σημασίας. Είναι σημαντικό να δοθεί έμφαση στην πρόληψη, όπως μέσω του εμβολιασμού κατά του HPV, καθώς και στη συχνή παρακολούθηση για την πρόληψη πιο σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Συμπερασματικά, η εμφάνιση HPV δεν πρέπει να οδηγεί σε βιαστικά συμπεράσματα για την πιστότητα του συντρόφου, δεδομένης της φύσης του ιού και της δυνατότητας μακροχρόνιας παραμονής του στο σώμα.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο