Η ψώρα είναι μια παρασιτική δερματική πάθηση που προκαλείται από το άκαρι Sarcoptes scabiei, το οποίο τρυπώνει και φωλιάζει κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Είναι αρκετά μεταδοτική και προκαλείται συνήθως από την άμεση επαφή με μολυσμένο άτομο ή αντικείμενα όπως ρούχα, κλινοσκεπάσματα και πετσέτες.

 Συμπτώματα

Έντονη φαγούρα: Ειδικά τη νύχτα, η φαγούρα γίνεται χειρότερη και μπορεί να είναι ανυπόφορη.

Ερυθρό εξάνθημα: Εμφανίζεται κυρίως στις πτυχές του δέρματος, όπως ανάμεσα στα δάχτυλα, τους καρπούς, τους αγκώνες, γύρω από τη μέση και τα γεννητικά όργανα.

Σήραγγες στο δέρμα: Τα ακάρεα δημιουργούν μικροσκοπικές σήραγγες στο δέρμα, οι οποίες εμφανίζονται ως λεπτές, σκούρες γραμμές.

Φουσκάλες: Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν φουσκάλες ή σπυράκια.

 Τρόποι μετάδοσης

Η ψώρα μεταδίδεται κυρίως με:

Άμεση επαφή δέρμα με δέρμα: Η παρατεταμένη φυσική επαφή με μολυσμένο άτομο αποτελεί την πιο συχνή μορφή μετάδοσης.

Επαφή με μολυσμένα αντικείμενα: Ένδυση, πετσέτες και κλινοσκεπάσματα μπορούν να φιλοξενήσουν τα ακάρεα για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

 Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται κυρίως με την κλινική εικόνα και την αναγνώριση των χαρακτηριστικών σημάτων και συμπτωμάτων. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί η χρήση μικροσκοπίου για την ανεύρεση των ακάρεων ή των αυγών τους στο δέρμα.

 Θεραπεία

Η ψώρα θεραπεύεται με τη χρήση:

– Εντομοκτόνων κρεμών ή λοσιόν (όπως η περμεθρίνη ή το λιθανθρακό λάδι), που εφαρμόζονται στο δέρμα για να σκοτώσουν τα ακάρεα.

– Αντιισταμινικών ή άλλων φαρμάκων για την ανακούφιση από τη φαγούρα.

Είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν όλα τα άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με τον ασθενή, ακόμα και αν δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, ώστε να προληφθεί η επανεμφάνιση της ψώρας.

 Πρόληψη

– Αποφυγή άμεσης επαφής με άτομα που έχουν μολυνθεί.

– Καθαρισμός και απολύμανση ρούχων, κλινοσκεπασμάτων και πετσετών μέσω πλύσης σε υψηλή θερμοκρασία.

Η ψώρα δεν είναι συνήθως επικίνδυνη, αλλά αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρές δευτερογενείς λοιμώξεις.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο