Αλωπεκία – Τριχόπτωση

Skinmed Dermatology & Laser > Δερματολογία > Αλωπεκία – Τριχόπτωση

Τι είναι η αλωπεκία;

Η αλωπεκία είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από απώλεια τριχών σε ορισμένα ή σε όλα τα σημεία του σώματος, κυρίως στο τριχωτό της κεφαλής. Η αλωπεκία μπορεί να είναι προσωρινή ή μόνιμη και να έχει διάφορες αιτίες και μορφές. Μερικοί από τους κύριους τύπους αλωπεκίας είναι:

1. Αλωπεκία areata: Πρόκειται για μια αυτοάνοση πάθηση όπου το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στους θύλακες των τριχών, προκαλώντας την πτώση τους. Συνήθως εμφανίζεται με τη μορφή μικρών, στρογγυλών κηλίδων χωρίς τρίχες στο κεφάλι ή στο σώμα.

2. Ανδρογενετική αλωπεκία: Γνωστή και ως κληρονομική τριχόπτωση ή φαλάκρα ανδρικού και γυναικείου τύπου. Είναι η πιο κοινή μορφή αλωπεκίας και οφείλεται σε γενετικούς και ορμονικούς παράγοντες. Στους άνδρες προκαλεί αραίωση των μαλλιών στη μετωπιαία και κορυφαία περιοχή, ενώ στις γυναίκες η αραίωση είναι πιο διάχυτη.

3. Ουλωτική αλωπεκία: Σε αυτή την περίπτωση, οι θύλακες των τριχών καταστρέφονται μόνιμα λόγω φλεγμονής ή τραυματισμού, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αναπτυχθούν νέες τρίχες. Αυτή η μορφή αλωπεκίας είναι πιο σπάνια.

4. Διάχυτη αλωπεκία: Είναι μια γενικευμένη τριχόπτωση που μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως στρες, ορμονικές αλλαγές, διατροφικές ελλείψεις, φάρμακα ή ασθένειες.

5. Τριχοτιλλομανία: Πρόκειται για μια ψυχολογική διαταραχή όπου το άτομο τραβάει και αφαιρεί τα μαλλιά του, οδηγώντας σε τοπική αλωπεκία.

Ποια είναι η κλινική εικόνα της αλωπεκίας;

Υπό φυσιολογικές συνθήκες 80-90% των τριχών βρίσκονται στην αναγενή φάση, 5% στην καταγενή και 10-15% στην τελογενή. Φυσιολογικά καθημερινά αποπίπτουν 50-100 τρίχες. Στην τριχόπτωση ή τελογενή τριχόρροια αποπίπτουν καθημερινά πολύ περισσότερες τρίχες και το ποσοστό τελογενών τριχών είναι αυξημένο.

Ποια είναι τα συχνότερα αίτια της αλωπεκίας;

Η αλωπεκία μπορεί να έχει σημαντικές ψυχολογικές επιπτώσεις, καθώς η απώλεια μαλλιών επηρεάζει συχνά την αυτοεκτίμηση και την εικόνα του σώματος.

Στις γυναίκες το συχνότερο αίτιο είναι η κύηση, η διακοπή αντισυλληπτικών ή μία αυστηρή δίαιτα. Άλλες αιτίες είναι μία χειρουργική επέμβαση, ένας βαρύς τραυματισμός, υψηλός πυρετός ή και μια έντονη ψυχική φόρτιση (stress).

Ο αιτιολογικός παράγοντας προηγείται συνήθως 6-16 εβδομάδες και οδηγεί σε ταχεία μετάπτωση από την αναγενή στην τελογενή φάση.

Πώς τίθεται η διάγνωση της αλωπεκίας;

Η διάγνωση για την αλωπεκία θα τεθεί με βάση το ιστορικό , την κλινική εικόνα και τις κατάλληλες εργαστηριακές εξετάσεις προκειμένου να αποκλειστούν άλλα πιθανά αίτια.

Ποια είναι η πορεία και η θεραπεία της αλωπεκίας;

Ο κανόνας είναι η πλήρης επανέκφυση των τριχών. Οι θεραπείες ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο της αλωπεκίας και μπορεί να περιλαμβάνουν φάρμακα, τοπικές θεραπείες, αλλαγές στη διατροφή, ή σε κάποιες περιπτώσεις, χειρουργικές επεμβάσεις όπως η μεταμόσχευση μαλλιών.

Οι θεραπείες που ενδείκνυται είναι: μεσοθεραπεία μαλλιών & θεραπεία τριχόπτωσης με PRP

Ο δερματολόγος σας ωστόσο θα σας δώσει τα κατάλληλα σκευάσματα προκειμένου να επισπεύσει αυτή την διαδικασία.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο